اهمیت انتخابات شورای شهر کاشان و نقش آن در توسعه شهری

سید مصطفی رسولیمنش,دکترای مدیریت و برنامهریزی شهری و پژوهشگر شهری: دورهی پنجم انتخابات شورای اسلامی شهر کاشان در ۲۹ اردیبهشتماه،…
سید مصطفی رسولیمنش,دکترای مدیریت و برنامهریزی شهری و پژوهشگر شهری: دورهی پنجم انتخابات شورای اسلامی شهر کاشان در ۲۹ اردیبهشتماه، همزمان با سایر شهرها و روستاهای کشور برگزار خواهد شد.
این انتخابات به دلیل میزان اثرگذاریِ آن در زندگیِ شهروندان کاشانی از اهمیت ویژه برخوردار است. در این نوشتارِ کوتاه، سعی نگارنده بر این است که پیرامون اهمیت موضوع و شاخصهایی که باید مورد توجه شهروندان کاشانی برای انتخاب اعضای شورای اسلامی شهر قرار گیرد، نکاتی را بیان نماید.
شورای اسلامی شهر براساس وظایف و اختیاراتی که قانون برای آن تعیین کرده است متولی سیاستگذاری، هدایت و نظارت بر امر توسعه و مدیریت شهر در ابعاد گوناگون است. بنابراین شورای اسلامی شهر نقش کلیدی در کیفیت زندگی شهروندان و توسعهی آتیِ شهر میتواند و البته باید بازی کند.
شاید بتوان توجه به ارتقای کیفیت زندگی شهروندان در فرآیند توسعه و مدیریت شهر را محوریترین شاخص برای ارزیابی عملکرد شورای اسلامی شهر و در نتیجه انتخاب کاندیداهای اصلح برای دورهی آتی شورای اسلامی شهر بیان کرد.
اینکه به چه میزان رویکردهای شورای شهر موجب ارتقای کیفیت زندگی شهروندان و احساس رضایت آنها در ابعاد گوناگونِ زیستِ شهری می شود و همچنین چگونه توسعهای را برای آیندهی شهر موجب می شد، میتواند از محوریترین شاخصها برای انتخاب اعضا باشد.
کیفیت زندگی و میزان رضایت شهروندان از زیستِ شهری شامل ابعاد گوناگون اقتصادی– اجتماعی و فرهنگی– محیطی و حکمرانی بوده و ارتقای کیفیت زندگی شامل توجه و تمرکز بر این حوزهها در برنامهریزی و مدیریت شهر است.
پاسخ به این سؤال که کاندیداهای شورای شهر برای دورهی آتی به چه میزان به ارتقای کیفیت زندگی شهروندان در ابعاد گوناگون اندیشیدهاند و برای آن برنامه و ایده دارند شاخصی است که میتواند شهروندان را در انتخاب گزینهی اصلح رهنمون باشد.
توجه به ارتقا، توسعه و شکوفایی اقتصادی شهری، تمرکز بر نیازهای گوناگون اجتماعی و فرهنگی گروههای مختلف به ویژه گروههایی که در برنامهریزیها کمتر مورد توجه قرار میگیرند، نظیر زنان، کودکان، ناتوانان، سالمندان، و غیره، در نظر گرفتن اثرات زیستمحیطی برنامههای توسعه و کاهش آسیبهای زیست محیطی و در نهایت توجه به امر مهم مشارکت فعال و موثر شهروندان در فرآیند توسعهی شهر، پاسخگویی و شفافیت به عنوان اجزای اساسی حکمرانی خوب، موجبات ارتقای کیفیت زندگی شهروندان در ابعاد گوناگون را فراهم می کند.
از دیگر سو، توجه به چهار حوزهی کلیدی فوق به منظور ارتقای کیفیت زندگی شهروندان، زمینهساز تحقق توسعهی پایدار شهری می شو د.
توسعهی پایدار شهری مبتنی بر ۴ اصل توسعه و شکوفایی اقتصادی شهری، فراگیری اجتماعی و توجه به کلیهی گروهها و مناطق به ویژه مناطق کمتر توسعهیافته و حاشیهای، حفاظت از محیط زیست و کاهش اثرات مخرب زیستمحیطیِ توسعهی شهری و استقرار حکمرانی خوب در مدیریت شهری است.
لذا ارتقای کیفیت زندگی شهروندان کاشانی و توسعهی پایدار شهری در صورتی محقق می شود که کاندیداهای معتقد به اصول فوق توسط شهروندان برگزیده شده و راهیِ شورای اسلامی شهر گردند.
کاندیداها باید اعتقاد به اصول فوق را در عرصهی عمل و تجربه به اثبات رسانده باشند و در پیشگاه شهروندان متعهد به پیگیری و پیادهسازی آن در صورت انتخاب گردند.
تخصص و تجربه در حوزهی توسعهی شهری و تعهد اثبات شده در تجربیات پیشینیِ کاندیداها ضامن ارتقای کیفیت زندگی شهروندان و اطمینان از تحقق توسعه پایدار خواهد بود.
شهر کاشان در حال حاضر بیش از هر زمان دیگری نیازمند سیاستگذارانی هوشمند در عرصهیی مدیریت و توسعهی شهری است که بتواند با شناخت دقیق مزیتها و پتانسیلهای رقابتی و نسبیِ توسعه، زمینهی رشد و شکوفایی اقتصادی شهری را فراهم کنند و در عین حال متعهد به توزیع عادلانه خدمات و زیرساختهای شهری در مناطق گوناگون بهویژه مناطق حاشیهایِ شهری که کمتر از مواهب توسعه بهره بردهاند، بوده و تلاش ویژهای را صرف فراگیری اجتماعی و منطقهای توسعه کنند.
سیاستگذرانی هوشمند، متعهد و معتقد به حفظ محیط زیست در فرآیند توسعهی شهری که با ایجاد مکانیزمهای کارآمد پاسخگویی منظم و متعهدانه به شهروندان را سرلوحهی عمل خود قرار داده، و با ایجاد ساختاری شفاف و قابل پایش توسط شهروندان، زمینهی حکمرانی خوب شهری را فراهم کنند.
از دیگر سو با فراهمسازی زمینهی مشارکت موثر و فعال کلیه گروههای اجتماعی و ذینفعان شهری، در مسیر توسعهی پایدار شهری گام بردارند.
دیدگاهتان را بنویسید