17 محصول کشاورزی کاشان رتبه استانی و کشوری دارند / صرفه جویی 46 میلیون مترمکعب آب با اجرای طرح های نوین آبیاری

دومین جلسه کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست که با حضور اعضای کمیسیون شورای شهرستان های کاشان و آران و بیدگل و روسای جهاد کشاورزی و امور آب منطقه عصر دوشنبه در سالن اجتماعات برگزار شد.

رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق کاشان با تاکید بر هدف گذاری هدفمند در حوزه کشاورزی گفت: با بهره برداری صحیح از منابع آب می توان به توسعه بخش کشاورزی کمک کرد.

سیدتقی حجازی با بیان اینکه شهرستان کاشان بهترین مصرف را از منابع آب داشته است، اظهار داشت: مردم منطقه کاشان با وجود چنین منابع آبی بهترین استفاده را از منابع آبی داشتند و وجود کشت گل محمدی از گذشته گواه این مطلب است.

وی با بیان اینکه کشاورزی کاشان با فعالیت‌های مستمر امروز به یک صنعت تبدیل شده است، افزود: دستگاه‌های مربوطه باید برای تقویت هرچه بیشتر بخش کشاورزی تمام تلاش خود را به کار بگیرند چراکه امروز منطقه کاشان با بحرانی به نام بحران آب رو به رو است.

رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق کاشان با بیان اینکه حفظ منابع آبی یکی از مهمترین دغدغه‌های امروز کشاورزی محسوب می‌شود، ابراز داشت: کشاورزی باید به گونه‌ای حرکت کند که از حداقل آب موجود بهترین استفاده را داشته باشد و این موضوع تنها با برنامه‌ریزی و ارائه آموزش‌های به روز به کشاورزان محقق می‌شود.

وی با بیان اینکه کشاورزی منطقه کاشان با وجود تنوع محصولی و رونق با مشکلاتی نیز دست و پنجه نرم می‌کند، گفت: کشاورزان ما مهمترین خدمت را به همشهریان ارائه می‌دهند چراکه این افراد مظلوم مهمترین نیاز انسان یعنی خوراک را تامین می‌کنند و بر همین اساس رسیدگی به آنان باید مهمترین دغدغه مسئولان به ویژه مسئولان جهاد کشاورزی باشد.

17 محصول منطقه رتبه استانی و کشوری دارند

مجید کافی زاده با اشاره به  وضعیت جایگاه و رتبه بخش کشاورزی شهرستان کاشان گفت: از 53  نوع محصول تولیدی در17 نوع محصول دارای رتبه استانی  و کشوری می باشد.

وی افزود: برآورد میزان اشتغال در بخش کشاورزی (دام، طیور، آبزیان، زنبور، صنایع تبدیلی و تکمیلی، زراعت و باغبانی) در سال زراعی 97-96 بالغ بر 45,259 نفر با میزان بالغ بر220 هزار تن تولید و 20000میلیارد ریال درآمد ناخالص می باشد که این میزان در مقایسه با تعداد بیمه شده شهرستان در سازمان تامین اجتماعی (بالغ بر 54000 نفر) عددی مهم و قابل توجه است.

وی ادامه داد: جمع کل تولیدات بخش کشاورزی شهرستان کاشان بیش از 220,767 (تن) می باشد که از این میزان تولیدی مقدار 146128 تن در داخل شهرستان به مصرف می رسد.

رئیس جهاد کشاورزی کاشان گفت: وضعیت آب مجازی محصولات دامی شهرستان کاشان به گونه ای می باشد که از جمع آب مجازی محصولات دامی به میزان235,885,655 مترمکعب فقط به میزان 18,223,330مترمکعب از منابع آبی شهرستان برداشت می شود این در حالی است کل آب برداشتی از سفره آب زیرزمینی دشت کاشان توسط بخش کشاوری قبل از تعدیل و اصلاح 110 میلیون مترمکعب بوده است.

مجید کافی‌زاده نیز در این رابطه ضمن اشاره به تغییر کاربری زمین‌های کشاورزی اظهار داشت: عدم رعایت قانون و تغییر کاربری‌های غیرمجاز، گسترش شهرهای و توسعه شهرنشینی، گسترش نامتناسب حریم شهرها در اراضی کشاورزی، کم توجهی به حفظ اراضی در تهیه طرح های هادی روستایی، نابودی باغ‌ها در حاشیه شهرها به بهانه توسعه شهر و غیره از جمله دلایل تغییر کاربری زمین های کشاورزی است.

وی ضمن تاکید بر حفظ باغات شهرستان کاشان افزود: گسترش شهرها و توسعه شهرنشینی از جمله دلایلی است که باعث شده است باغات و مزارع کشاورزی شهرستان کاشان از بین برود و بر همین اساس باید طرح‌های هادی، رینگ سبز شهری و غیره حفظ شود تا کاشان درگیر مشکلات کلان شهرها نشود.

رئیس جهاد کشاورزی کاشان با بیان اینکه بیش از 70 هکتار از باغات حاشیه شهرها به دلیل اجرای طرح تعادل بخشی در منطقه کاشان از بین رفت  به طرح جهاد کشاورزی به حفظ باغات شهر کاشان اشاره و عنوان نمودند: در حالی که شهر کاشان به سمت کلانشهر شدن پیش می‌رود لازم است با حفظ باغات و زمین‌های زراعی ضمن برآوردن نیاز شهروندان کاشانی در حفظ سرانه فضای سبز شهری و روستائی تلاش شود.

وی ضمن تاکید بر حفظ سرمایه عظیم خاک در منطقه کاشان گفت: در حفظ باغات مشکلاتی از جمله ارزش افزوده و قیمت بالای باغات محدوده شهر، انگیزه بالای تغییر کاربری شهرداری، خرده مالکی، انگیزه بالای امور منابع آب برای کاهش دبی منابع آبی چاه‌های کشاورزی، عدم تمکن مالی مالکان در حفظ باغات و غیره وجود دارد.

کافی‌زاده ضمن اشاره به مکاتبات صورت گرفته با شورای شهر در مورد حفظ باغات محدوده منطقه کاشان اذعان داشت: جهاد کشاورزی آمادگی دارد مسیرها را لوله کشی کند به نحوی که 85 درصد هزینه ها را این اداره پرداخت می کند.

وی ضمن اشاره به اهداف این طرح افزود: ایجاد ارزش افزوده در باغات، ایجاد شبکه خرید و فروش، حفظ دبی چاه های کشاورزی محمدوده شهر، پیشگیری از هجوم افراد سرمایه دار، پیشگیری از توسعه صنعت در حاشیه شهر و روستا، کاهش هزینه شهرداری، ایجاد فضای سبز ویژه شهرداری و غیره از جمله اهداف این طرح است.

صرفه جویی 46 میلیون مترمکعب آب با اجرای طرح های نوین آبیاری

رضا مظلومی معاون مدیریت جهاد کشاورزی کاشان در این رابطه با بیان اینکه در فضای کنونی ایران با توجه به روند نزولی منابع آب سیر خشکسالی ممتد و شدید، شرایط ناپایدار اقلیمی حکم فرما است، اظهار داشت: از آنجا که بخش کشاورزی با منابع آبی ارتباط بیشتری دارد بیشتر در معرض تهدید قرار دارد.

وی ضمن اشاره به کاهش سهم مصارف آب در بخش کشاورزی افزود: با توجه به کمبود آب، کشاورزان به محصولاتی روی می‌آورند که ارزش مادی بالاتری داشته باشد و بر همین اساس اگر این روند ادامه داشته باشد، در بخشی از موارد با کمبود آب رو به رو می شویم.

معاون مدیریت جهاد کشاورزی کاشان با بیان اینکه کشت ارقام جدید، کشت نشائی، گلخانه‌ای، تغییر الگوی کشت، خاک ورزی حفاظتی و غیره از جمله راهکارهای مدیریت کشت محسوب می‌شود، ابراز داشت: با اجرای طرح‌ های روشهای نوین آبیاری 46 میلیون متر مکعب صرفه جویی آب صورت گرفته است و با تسهیلات ارزان قیمت ارائه شده به کشاورزان این میزان صرفه جویی به میزان 85 میلیون مترمکعب افزایش پیدا می‌کند.

وی با بیان اینکه برخی از محصولاتی که در محافل عنوان می کنند بر خلاف اظهارات منابع آبی کمی نیاز دارند، گفت: هشت روش کشت توام صیفی و پنبه در کشور وجود دارد که اکثر محصولات کشاورزی منطقه کاشان با روش «کشت توام، دو محصول روش غرقابی و تیپ همراه با صرفه جویی آبیاری مشترک» صورت می‌پذیرد.

مظلومی با بیان اینکه منشاء اکثر ریزگردهای منطقه کاشان داخلی هستند، تصریح کرد: افزایش روزافزون آلودگی هوا ناشی از صنعتی شدن شهر، کاهش قابل توجه باغات به عنوان ریه‌های شهر، کاهش منابع آبی و روند گرم شدن هوا، توسعه سطح شهر و غیرع از جمله دلایل ضرورت حفظ باغات محدوده شهر است.

منبع: اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی کاشان

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.