همای سعادت بر «خانه سعادت»

نفیسه حاجاتی : «خانه سعادت» همای سعادت را بر شانه‌های معمارش نشاند و جایزه جهانی معماری را نصیب پریسا منوچهری کرد؛ جایزه‌ای شیرین برای منوچهری، کاشان، اصفهان و ایران که طی مراسمی‌در اسپانیا به این معمار اهدا شد و در توصیفش  روایت کردند که در این پروژه سنت‌های معماری کهن ایرانی با مصالح، جزئیات و تکنیک‌های روز آمیخته شده و خانه‌ای ویران از مرگ رهیده و مأمن فعالیت‌های دوستداران میراث‌فرهنگی شده است. برندگان امسال جایزه جهانی معماری از میان بیش از هزار پروژه رسیده به جــشــنـــواره از 60 کـــشـــور، انــتــخــاب شده‌اند.

فهرست برندگان جایزه جهانی معماری (Architecture Master Prize) سپتامبر امسال اعلام و از منتخبین دعوت شده بود در مراسم اهدای جایزه، که با همکاری موزه گوگنهایم در اسپانیا برگزار می‌شود، شرکت کنند. طبق این خبر، سه پروژه برترین جوایز را در سه گروه از آن خود کردند. جایزه سال طراحی معماری به پروژه عقب‌نشینی در تالاب آبی ایسلند (The Retreat at the Blue Lagoon Iceland) اهدا شد. جایزه بهترین طراحی داخلی به بناهای بی‌نهایت (Infinite Buildings) رسید. بهترین جوانی (The Best of Youth) هم جایزه سال بهترین طراحی چشم‌انداز را از آن خود کرد.  اما به جز این سه که جوایز سال را از آن خود کردند، پروژه‌های دیگری هم بودند که در 42 بخش مختلف برنده جوایز برتر شدند.

مراسم بزرگ اهدای جوایز معماری با حضور 300 مهمان از 150 کمپانی طراحی و معماری جهان در موزه گوگنهایم (Guggenheim Museum Bilbao) 14 اکتبر (22 مهر) برگزار شد. میزبانی از مهمانان مراسم جشن را سرآشپز جزن آلیجا، که نشان میشلن (Michelin star) دارد، و رستوران نرو (Nerua Restaurant) بر عهده داشتند. اگر به سایت جایزه سری بزنید، در بخش معماران برنده جایزه امسال (2019 Architecture Award Winners) می‌توانید معرفی‌های مصور و متنی همه پروژه‌های منتخب را، که در 42 گروه مختلف هستند، ببینید.

ایسنا در گزارشی با اعلام خبر تقدیم این جایزه به منوچهری،  به سخنرانی حسین فرمانی، رئیس جایزه AMP و مدیر گروه فرمانی که در مراسم اعطای جایزه انجام شد، اشاره و روایت کرد: «مایه مباهات و افتخار است که امشب در مکان هنری باشکوه گوگنهایم آیین تقدیر از برگزیدگان معماری ۲۰۱۹ را برگزار می‌کنیم و در جمعمان بسیاری از معماران و طراحان برجسته دنیا حضور دارند. جایزه AMP برای معرفی بهترین نوآوری، ابتکار و خلاقیت در معماری تاسیس شده است.

این موسسه با هدف شناسایی الهام‌بخش‌ترین پـــروژه‌هـــای مـــعــمـــاری، شــرکت‌ها ومـــحـــصولات  از ســراسر جهان فعالیت می‌کند؛  زیرا می‌اندیشد معماری زیبا و طراحی درست، لازمه یک زندگی خوب است.»به گفته فرمانی، امروز معماری و طراحی، پایه و اساس یک جامعه مدرن و پیشرفته است؛ در عین حال، پیشرفت تکنولوژی چالش‌های جدید برای جامعه مدرن و از جمله معماری پدید آورده است، اما معماران صاحب اندیشه می‌دانند باید زمینه توسعه جدید و راه‌حل‌های تازه برای رفع آنها بیابند.

واقعیت این است که در انبوه مشکلات و نیازهای در حال تغییر، دنیای مدرن، فرصت نامحدودی برای رویاپردازان به وجود می‌آورد تا دنیا را آن طور که می‌خواهند، ببینند و معماران در این عرصه طلایه‌داری می‌کنند.بنیان‌گذار این جایزه معماری ادامه داد: «امشب ما برای معماران و طراحانی مراسم تقدیر برگزار می‌کنیم که پیشگام و پیش‌رو هستند. آنها فرصت‌ها، امکانات، یافتن راه‌حل‌ها و ایده‌های جدید برای  زندگی را می‌بینند. آنها با هر مفهوم و دستاورد پیشگامانه، آینده‌ای بهتر را طراحی می‌کنند و توجه خود را بر دورنمای اجتماعی و شهری زمان ما می‌گذارند. مایلم به همه کسانی که در اینجا مایه افتخار هستند، تبریک بگویم؛ به خاطر کارهای برجسته آنها که نه تنها زندگی‌ها را در حال حاضر تغییر و بهبود می‌بخشند، بلکه الهام‌بخش نسل‌های آینده معماران و طراحان آینده خواهند بود.» فرمانی همچنین عنوان کرد: «از میان بسیاری از شرکت‌کنندگان، فقط ۱۵۰ نفر از معماران، طراحان و شرکت‌ها از سراسر جهان به بخش پایانی و داوری نهایی راه یافتند که در این مراسم حضور دارند؛ اما متاسفانه تنها چند برنده برتر خواهیم داشت، ولی شما همه برنده هستید؛ زیرا دنیا را با کارهای زیبایتان زیباتر کرده‌اید.گفتنی است، بنا به رسم جایزه بین المللی Architecture MasterPrize برندگان در طول سال آینده از تبلیغات گسترده ای برخوردار می‌شوند و  طرح‌هایشان در سطوح جهانی برای مخاطبان به نمایش گذاشته می‌شود؛ همچنین طرح‌های برتر در کتاب معماری AMP، که در سطح جهان توزیع می‌شود، منتشر خواهد شد.»

نکته مهم دیگر این است که بنا به رسم این جایزه بین‌المللی،  برندگان در طول سال آینده از تبلیغات گسترده‌ای برخوردار می‌شوند و  طرح‌هایشان در سطوح جهانی برای مخاطبان به نمایش گذاشته می‌شود؛ درضمن طرح‌های برتر در کتاب معماری AMP، که در سطح جهان توزیع می‌شود،منتشر خواهد شد.اگر به بخش برندگان جایزه سال 2019 در سایت این جایزه مراجعه کنید، می‌بینید که در گروه احیا و نوسازی (Restoration & Renovation) 15 پروژه، جایزه دریافت کرده‌اند که یکی از آنها متعلق به اقامتگاه و موسسه منوچهری  (Residency of the Manouchehri Foundation and Institute for Historic Cities) است. طبق این شناسنامه، معمار سرپرست پروژه، پریسا منوچهری است و تیم طراحی هم از خود او (اکبر حلی و حمیدرضا زیارتی) تشکیل شده و 16 عکس هم ضمیمه این صفحه است.

همچنین در توصیف این پروژه مرمت آمده است: «در قلب ایران و در مجاورت کویر فوق‌العاده مرنجاب، شهر تاریخی کاشان واقع شده است که قدمت محوطه‌های باستان‌شناسی آن به هشت هزار سال پیش بازمی‌گردد. کاشان که به سبب هنرهای سرامیکی خود شهرت جهانی دارد، امروز دارای یکی از گنجینه‌های ارزشمند خانه‌های تاریخی است. مرمت خانه تاریخی سعادت کاشان که زمانی عمارتی ویران بود و تبدیل آن به محل فعالیت یکی از سازمان‌های مردم‌نهاد و نوپا در عرصه میراث فرهنگی، موجب پیوند گذشته و امروز شده است. این پروژه‌ که توسط مجرب‌ترین هنرمندان مرد و زن انجام شده است، سنت‌های معماری کهن ایرانی را با مصالح، جزئیات و تکنیک‌های روز آمیخته است.»

در همین بخش، پروژه‌های جالب توجه دیگری هم هستند؛ از جمله خانه چوبی لیسبون (Lisbon Wood Building) که به روایت معمارش با هدف تعریف کردن یک زندگی جدید برای یک ساختمان هیجان‌انگیز، با یک رویه معمارانه نو طراحی شد. مهم‌ترین ویژگی این پروژه بالکن‌ها و پنجره‌های چوبی متعددش هستند.

پروژه کاخ تئاتر ویکتوریا (Victoria Palace Theatre)  در لندن هم، هم‌گروه دیگر خانه سعادت است؛ کاخ صد ساله‌ای که یک شرکت معماری هنگ‌کنگی پروژه مرمت و بازسازی‌اش را انجام داده و جایزه طراحی را هم از آن خود کرده است. احیای هتل آجری (Restoring a Montreal Icon)که یکی از نمادهای این شهر کانادا هم محسوب می‌شود، توانسته است هم‌پای پروژه خانه کاشان جایزه ببرد. این خانه حدود 120 سال پیش در قلب شهر مونترآل به عنوان فروشگاه جواهرات ساخته شده بود و حالا معماری‌اش را با حفظ ارزش‌های ساختمان اولیه، احیا کرده‌اند. یک کافه هم در لیست برندگان این بخش جای دارد؛ کافه حس پکن (Sense Cafe Beijing) که معمارش در توصیف پروژه، آن را پیشروی معماری نو در پکن نامیده است.

خانه باسکینتا (Baskinta house) در بیروت لبنان که مدت‌ها رها شده بود، اما با سنگ‌های بازیافتی از خانه‌های قدیمی‌و معماری متناسب با اقلیم و ویژگی‌های منطقه احیا و مسکونی شد و خانه 100 ساله‌ای در یکی از محلات قدیمی‌قلب پکن هم شایسته دریافت جایزه تشخیص داده شد. چهاردیواری پکن (QUAD HOUSE) یک خانه نقلی بود که وضعیت خطرآفرینی برای محله ساخته بود؛ اما خرابش نکردند، مرمتش کردند؛ به طوری که با بافت محله هم‌خوانی داشته باشد، اما نظر هر عابری را هم جلب کند و فضاهای احیا شده جدیدش ارزش افزوده برای مالک و جایزه برای معمار به بار آورد!

منبع: روزنامه اصفهان زیبا

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.