چند نکته برای داشتن رفتاری صحیح با کودکان کار

مشکات آنلاین – حوریه شیوا: همین‌که سر چهارراه ترمز می‌کند، پسربچه‌ای با شیشه‌پاک‌کن و دستمال اصرار دارد که شیشه ماشینش را پاک کند. مرد، یک‌لحظه با خودش فکر می‌کند: «کمکش کنم یا نه؟ اصلاً کمک کردن به نفع اوست یا به ضررش؟».

شاید خیلی از ما شهروندان نیز بارها با این صحنه و سوال مهم روبرو شده ایم. اما اقدام صحیح در چنین مواقعی چیست؟

خوب است هنگام برخورد با کودکان کار به چند نکته توجه داشته باشیم:

کرامت انسانی‌شان را حفظ کنیم
نوع برخورد جامعه با این کودکان تعیین‌کننده رفتار آینده آن‌هاست. اگر همواره با تحقیر به آنها نگاه شود، کرامت انسانی آن‌ها حفظ نشود و از امکانات آموزشی برخوردار نشوند، بعید است آن‌ها چیز مناسبی برای ارائه به جامعه داشته باشند و این کودکان تمام مسائل منفی را که گرفته‌اند به اجتماع پس خواهند داد. خوب است اگر جایی خشونت یا بی احترامی نسبت به کودکان کار می بینیم، سکوت نکنیم و محترمانه تذکر بدهیم.

برای بهبود زندگی‌شان تلاش کنیم
تفکر و فرهنگ بسیاری از خانواده‌هایی که کودکانشان کار می‌کنند، این‌ است: «بچه‌دار شوم تا در آینده کمک‌خرجم شود یا دخترم را زود شوهر بدهم تا نان او را همسرش بدهد. درس خواندن بی‌فایده است وقتی‌که باید در نهایت کارگری کنی.»
متأسفانه همین فکر، نسل به نسل منتقل می‌شود. با توجه به این‌که تعدادی از این کودکان به‌شدت بااستعداد هستند، می‌توان با تقبل خرج درمان والدین و خانواده یا تحصیل این کودکان، به نحوی برای آینده‌شان سرمایه‌گذاری کرد و بعد از مزایای آن نفع جمعی برد؛ نه این‌که در اولین قدم به خریدن یک جنس از آن‌ها اکتفا کرد.

آموزش را مهم بدانیم
از وضع درس و مدرسه‌شان بپرسید. بگذارید اولین چیزی که از آن‌ها می‌پرسیم؛ این باشد تا اهمیت این موضوع را غیرمستقیم القا کرده باشیم. علاوه بر درس خواندن، اینکه کودک نسبت به حقوق خودش آگاهی داشته باشد هم مهم است.

پول‌مان را به آن‌ها نبخشیم!
این کودکان متکدی نیستند در نتیجه حتماً در ازای پولی که به آن‌ها می‌دهید، جنس تحویل بگیرید و بقیه پول را به آن‌ها نبخشید. انگار که از یک مغازه‌دار جنس می‌خرید، اجازه بدهید آن‌ها این احساس مثبت را تجربه کنند.
اگر قصد خرید از آن‌ها را ندارید خیلی قاطعانه به آن‌ها بگویید. لازم نیست از آن‌ها رو برگردانید و اخم یا توهین کنید.

دادن خوراکی بهتر از پول است
اگر سر سفره نشسته‌اید به آن‌ها مواد مغذی تعارف کنید. میوه‌ها، مواد گوشتی، برنج، شیرینی‌جات و هر چه مواد غذایی مغذی دارید، با احترام تعارف کنید. در کل، غذا و خوراکی دادن، بسیار بهتر از خرید محصول از آن‌ها است؛ چرا که غذا را خودشان مصرف می‌کنند و همچنین اغلب آن‌ها از سوءتغذیه رنج می‌برند.

 

یک راهکار عملی!
اگر واقعاً دلتان برای این بچه‌ها می‌سوزد، قدمی بردارید. بهترین کار، استفاده از راهکارهای مدنی است؛ یعنی همکاری با مؤسساتی که توسط افراد داوطلب برای حمایت از این کودکان ایجاد می‌شود. در یک برخورد کوتاه، بعید است که بتوانید اثر بزرگی در زندگی این کودکان بگذارید. بهترین روش برای حمایت درست، معرفی آن‌ها به سمن‌هایی است که سازمان‌یافته از این کودکان حمایت می‌کنند. همچنین در صورت مشاهده کودکانی که در معرض آسیب جدی هستند، می‌توانید به اورژانس اجتماعی اطلاع دهید.

گرچه آرمان‌گرایانه به نظر می‌آید، اما به امید روزی که هیچ کودکی در جهان، مجبور به کار کردن نباشد و بتواند آزادانه کودکی کند.

 

منبع: کانال تلگرامی کانون فرهنگی هنری امام حسین (ع) – میرنشانه

@Mirneshaneh

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.