10 اتفاق امیدبخش در پانزدهمین جشنواره تئاتر مهر کاشان

مشکات آنلاین – حوریه شیوا: پانزدهمین جشنواره سراسری تئاتر مهر کاشان 21 تا 28 آذرماه با کوشش سازمان فرهنگی اجتماعی و ورزشی شهرداری کاشان و با مشارکت مرکز هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در حال برگزاری است. این پانزدهمین سال برگزاری جشنواره است، اما دوستداران فرهنگ و هنر، نگاهی متفاوت از سال‌های پیشین به این دوره دارند، نگاهی که توأم با امید و مسرت بوده و دلیل آن رویکرد خاص برگزارکنندگان این دوره به این رویداد است. این رویکرد را در ده عنوان می‌توان جای داد:

 

یک – «خیام وقار کاشانی» دبیر جشنواره

انتخاب خیام وقار کاشانی، فردی باتجربه، جوان و مستعد، به‌عنوان دبیر پانزدهمین دوره از جشنواره، قطعاً یکی از بهترین اتفاق‌های امسال بود.

او از جمله هنرمندان سینما و تئاتر است که در کارنامه کاری‌اش مسئولیت‌های مختلف فرهنگی هنری نظیر مدیریت تماشاخانه باران، ریاست انجمن نمایش تهران، عضویت در شورای داوری انجمن صنفی تماشاخانه‌ها، دبیری جشنواره تئاتر باران، مدیریت سالن تئاتر باغ کتاب و غیره دیده می‌شود.

برگزاری نخستین جشنواره آموزشگاه‌های سینمایی و هنرهای نمایشی، برپایی دومین کارگاه بین‌المللی بازیگری و ورک شاپ بین‌المللی بازیگری، کارگردانی در جشنواره بینافرهنگی و آزمایشگاهی تئاتر ایتالیا، از دیگر فعالیت‌های وقار در قالب مجموعه تحت مدیریتش محسوب می‌شود.

دو – موضوعات

امسال گرچه آثار با موضوعات اجتماعی، شهروندی و فرهنگ ایثار و مقاومت در اولویت انتخاب  قرار داشتند، اما موضوع جشنواره آزاد بود و هنرمندان می‌توانستند با آثار و محتوای دلخواه در این جشنواره شرکت کنند. این تصمیم، فرصت ویژه‌ای را در اختیار شرکت‌کنندگان با هر نوع سلیقه و تفکری قرار می‌داد که بسیار قابل‌توجه بود.

سه – «اجرای عمومی» پیش از جشنواره

یکی از شروط ذکر شده در پذیرش آثار بخش صحنه‌ای و خیابانی، فقط آثاری بود که سابقه اجرای عمومی در بازه زمانی آذر 97 تا مهر 98 در شهر مربوطه را داشتند.

در این دوره شاهد اجراهایی بودیم که در کنار داشتن مجوز، قبلاً هم روی صحنه رفته و دارای تجربه بودند. دلیل این تصمیم این بود که کارهای منسجم، پخته و ارزیابی‌شده توسط مخاطب، بتواند به جشنواره راه پیدا کند.

چهار – زنگ تئاتر

برگزاری زنگ تئاتر با مشارکت آموزش‌وپرورش کاشان برای آموزش دانش آموزان و اجرای کارهای هنری آن‌ها در طول جشنواره یکی از موارد اضافه شده به پانزدهمین دوره جشنواره بود که بسیار مورد استقبال قرار گرفت.

هنرمندان حرفه‌ای تئاتر در کاشان، به‌صورت مربی و استاد به تعدادی از مدارس اعزام شدند، حدود ۲۰ جلسه آموزشی با بچه‌های مدارس کار کردند و در نهایت نمایشنامه‌ای برای حضور در جشنواره توسط آن‌ها انتخاب شد تا در ایام جشنواره در مدارس اجرا داشته باشند.

پنج – اجراهای محیطی و خیابانی

از تفاوت‌های دیگر امسال، اضافه شدن بخش محیطی بود. سه محیط خاص در کاشان توسط ستاد برگزاری جشنواره معرفی شد. کسانی که قصد شرکت در این بخش را داشتند، باید بر اساس این سه محیط کارهایشان را طراحی می‌کردند، یعنی به شکلی که این اجراها صرفاً در این فضاها باشد: تپه‌های سیلک، تیمچه امین‌الدوله و فضای کلی آب‌انبارها.

شش – کارگاه‌های متنوع

در این دوره، در کنار بخش‌های مختلف جشنواره، تمرکز ویژه‌ای روی آموزش علاقه‌مندان به هنر تئاتر وجود داشت.

با هدف تقویت بخش آموزشی جشنواره با رویکرد گردشگری تئاتر، هفت کارگاه آموزشی  با عنوان عکاسی تئاتر، معماری به‌مثابه کاراکتر، بازیگری، کارگردانی، نمایشنامه‌نویسی، طراحی در صحنه تئاتر و گریم با تدریس اساتید به نام ایران برگزار شد. برگزاری تورهای فرهنگی، آموزشی برای حضور در ورک‌شاپ‌های تئاتر، با مبلغی متعادل، و تعدد و تنوع کارگاه‌ها، از مصادیق کیفیت متمایز این دوره بود.

هفت – نشست‌های تخصصی

در کنار کارگاه‌های متنوع، برگزاری چهار نشست تخصصی با موضوعات: کار تئاتر با توان‌یابان، نقش تئاتر در عرصه پزشکی، تئاتر در عرصه‌های بین‌المللی و حقوق هنرهای نمایشی از بخش‌های جنبی جشنواره امسال بود که با حضور اساتید برگزیده و مطرح، برگزار شد.

هشت – نمایشگاه کتاب و صنایع‌دستی

یکی از رخدادهای جنبی جشنواره پانزدهم، برپایی نمایشگاه کتاب تخصصی تئاتر با 400 عنوان کتاب در راستای رونق مطالعه و دانش‌افزایی علاقه‌مندان و فعالان تئاتر و همچنین غرفه محصولات فرهنگی، صنایع‌دستی و سوغات کاشان در محل فرهنگ‌سرای مهر بود.

نُه – نقش شورای هنر

امسال وجود شورای هنر بسیار یاری‌دهنده بود. شاید بتوان گفت اولین خروجی شورای هنر، پانزدهمین جشنواره تئاتر مهر است. تئاتر چکیده‌ای از همه هنرها است و شورای هنر که متشکل از هنرمندان در رشته‌های مختلف هنری است، توانست برای بهتر شدن این رویداد مشاوره داده و تلاش کند که این جشنواره به بهترین شکل برگزار شود.

دَه – افتتاح تماشاخانه سپهر

تماشاخانه سپهر، با زیربنای 210 مترمربع و با بودجه اولیه 350 میلیون تومان آغاز شد که به‌عنوان تنها سالن دوطرفه و L شکل شهر و با ظرفیت حدود 130 نفر ظرف مدت 100 روز به بهره‌برداری رسیده است. این تماشاخانه مبتنی بر استانداردهای روز سالن‌های نمایش از جمله نور، صدا، صحنه و جایگاه مناسب مخاطبان است.

اضافه شدن یک فضای دیگر به زیرساخت‌های موجود حوزه تئاتر می‌تواند نویدبخش اتفاقات مبارکی در آینده هنر نمایش کاشان باشد.

 

2 نظرات
  1. رها می گوید

    با سلام و خدا قوت
    نگاه زیبای خانم شیوا قابل تحسین بود و انتقال آن به مخاطبانش

  2. ایلیا می گوید

    ضمن خسته نباشید
    واقعا باید یه خدا قوت ویژه به تمامی دست اندرکاران جشنواره به ویژه آقای خیام وقار داشت
    امسال متفاوت تر و جذاب تر از سال های گذشته بود

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.