العاقبه للمتقین

آنچه در پی می آید پاسخ «محمدعلی خرمی» به نوشته ای است که روز گذشته توسط «جواد برادران» در شبکه های اجتماعی منتشر شد.
«دوست و برادر عزیزم، جناب آقای برادران

 

سلام علیکم؛
علاقه نداشتم که سخنانی که می توانست همچون گذشته دوستانه بین ما رد و بدل شود در فضای عمومی  منتشر شود؛ اما روز گذشته یادداشتی از شما با زیرنویس «شورای پایگاه بسیج» در یکی از گروههای تلگرامی منتشر شد که مرا به انتشار عمومی این چند سطر ناچار کرد.

 

مُفاد این یادداشت، با ادبیاتی متفاوت‌تر، بارها توسط همفکرانِ همیشه همراهتان به صورت خصوصی یا عمومی به گوش رسیده بود.
همۀ داستان این بود که عصر پنجشنبه با یکی از مسئولان برگزاری لیگ فوتسال مشکات کنار مسجد المهدی صحبت می‌کردیم؛ در همین حال، یکی دیگر از مسئولان برگزاری این لیگ به ما ملحق شد و باب گلایه را باز کرد که چرا برای دیدن مسابقات نمی‌آیید.
همان شب، با وجود اینکه به اولین جلسه خیِرین مدارس مشکات دعوت شده بودیم، زمانی را برای حضور در سالن ورزشی مشکات اختصاص دادیم.
در بَدو ورود، تعدادی از نوجوانان و جوانان داخل سالن با ادبیات هیجانی به سراغ ما آمدند که «زود بیایید، دعوا شده».
وارد سالن که شدیم بازی متوقف شده بود. اغلب بازیکنان هر دو تیم، از دوستان ما بودند. با بازیکنانش خوش و بش کردیم و کناری ایستادیم. بازی از سر گرفته شد؛ اما در تمام طول مسابقه، اعتراض به داوری ادامه داشت.
از آنجا که حاضران در سالن به مسئولان «مشکات آنلاین» لطف داشتند، پس از پایان این رقابت، تعدادی از آنان گزارش واقعه را کامل بیان کردند. ما هم تحلیل آنها را جویا و بی‌درنگ از سالنِ رقابت‌ها خارج شدیم.
فردای آن روز، دو عکس از توقف آن بازی منتشر شد که بلافاصله با گلایه‌های تعداد اندکی روبه‌رو شدیم؛ از منظر آنها نباید نقدی از بازی‌ها منتشر می‌شد.
چنین انتقادها و اعتراض‌هایی از طرف کسانی که با دنیای رسانه آشنا نیستند امری طبیعی است؛ اما تعجب آنجاست که شما یادداشتی را منتشر کردید که در آن شتابان و یک‌طرفه به قاضی رفته و در نهایت هم نتیجه گرفته بودید که «مشکات آنلاین» باید تقوا پیشه کند.
دوست عزیزم،
در این یادداشتی که منتشر کردید آمده است: «متأسفانه در هفتۀ چهارم حدود نیم‌ساعت جوّ مسابقات به دلیل حرکات ناشایست برخی از تماشاگران و اعضای تیم‌ها متشنج گردید. در طول این مسابقات شاهد بازی‌های زیبا، رفتارهای جوانمردانه، رفاقت‌ها و ایجاد شادابی و نشاط بوده‌ایم ولی عده‌ای فقط به دنبال بزرگنمایی و انتشار معایب و رفتارهای زشت هستند.»
نمی‌دانم خودتان این نامه را نوشته‌اید یا اینکه دیگران نوشته‌اند و شما تأییدکننده و منتشرکنندۀ آن بوده‌اید، اما دوستِ نویسنده اگر مجالی داشت و قبل از نوشتن این سطرها به صفحۀ «اخبار مشکات» نگاهی می‌انداخت، هم گفتگوی مشکات آنلاین با «علی شکری»، مسئول هیئت فوتبال پایگاه بسیج، را می‌دید و هم نبودن خبر بحث‌ها و جدل‌هایی که قبلاً برای ما مخابره شده.
در سطر دیگری آمده است: «حرکت برخی از تماشاگران که منجر به ایجاد تشنج شد ناپسند و زشت بود ولی زشت‌تر از آن انعکاس این حرکت در شبکه‌های اجتماعی توسط برخی از دوستان بود.»
این جمله نشان می‌دهد که از دیدگاه نویسنده انتشار هرگونه نقد، اعتراض و بحث در رسانه‌ها و شبکه‌های مجازی زشت است و بر اساس این تفکر باید بسیاری از برنامه‌های ورزشیِ پرمخاطب صدا و سیما، مانند برنامه ۹۰، را تعطیل کرد یا به جای انتقادهای عادل فردوسی‌پور، روبوسی و احوال‌پرسی‌های اول بازی‌ها را پخش کرد.
در قسمتی دیگر از متن آمده است: «طبق نظر تاریخ‌شناسان، قدمت شهر مشکات به حدود ۱۵۰۰ سال پیش برمی‌گردد ولی هنوز این شهر در بسیاری از جنبه‌ها از روستاها و شهرهای اطراف مانند یزدل و سفیدشهر و … عقب‌تر است. آیا این عقب‌ماندگی ناشی از همین بزرگنمایی عیب‌ها و پوشاندن خوبی‌ها نیست؟»
اول آنکه استنادِ این ۱۵۰۰ سال به کدام منبع تاریخی است؟
دوم آنکه نویسنده اعلام نکرده که مشکات در کدام جنبه از روستاها و شهرهای دیگر عقب‌تر است و ملاک و شاخصِ او برای محاسبۀ این عقب‌افتادگی چیست.
او پس از ذکر ادعای بی‌دلیل و به عقیدۀ ما یک تفکر کاملاً غلط، با پرسشی قصد دارد اینگونه وانمود کند که همۀ این عقب‌افتادگی‌ها به خاطر پوشاندن خوبی‌هاست.
برادر عزیزم،
برفرض که استدلال شما پذیرفتنی باشد؛ اما شما اگر بر چنین اعتقادی هستید و حرف دل و زبانتان یکی است، پس علت آن رفتار دو سال قبلتان چه بود؟
بهتر است در اینجا سربسته سخن بگویم و همه چیز را در چند جمله خلاصه کنم؛ چرا ویژه‌نامه‌ای که با همکاری گروه رسانه‌ای ما برای سالگرد … مشکات تهیه شد تنها به این دلیل که اسم همکاران ما در آن آمده منتشر نشد؟
آیا خط کشیدن روی زحمات تعدادی جوان که با هدف وحدت و تقریب همۀ گرایش‌های فکری شهر در کنار شما قرار گرفته بودند مصداق «پوشاندن خوبی‌ها» نبود؟
در قسمتی دیگر از متن آمده است: «چرا برنامه‌هایی مانند آبروی محله، یادواره شهدای ناحیه ۲ و ۱، میثاق با شهدا، همایش تجلیل از آزادگان، مراسم و محافل قرآنی خواهران و برادران، مسابقات تکواندو، غبارروبی گلزار شهدا، ایستگاه‌های صلواتی برای امام زمان (عج)، پیاده‌روی و مراسم اربعین حسینی و ده‌ها برنامۀ فرهنگی مثبت که در سطح شهر توسط نهادها و ارگان‌های مختلف و برای ارتقای سطح فرهنگی شهر برگزار می‌شود یا نادیده گرفته می‌شود و یا با پوشش خبری ضعیف مواجه می‌شود؟»

 

اگر نویسندۀ این سطرها، کانال یا سایت پایگاه تحلیلی خبری مشکات آنلاین را نگاهی می‌انداخت حتماً بسیاری از موارد این لیستِ بلندبالا را حذف می‌کرد. هنوز گزارش تصویری یادواره شهدای ناحیه 2 روی سایت قابل مشاهده است و برنامه «آبروی محله» در موقع لازم اطلاع‌رسانی شد.
برخی از موارد هم که اطلاع‌رسانی نشده به دلیل عدم رعایت اصول پایگاه خبری مشکات آنلاین بوده است. از همان روزهای آغاز فعالیت «مشکات آنلاین»، به همۀ مسئولانی که با ما در ارتباط بودند اعلام کردیم که از انتشار اخبار و تصاویری که قبلاً در کانال یا گروه دیگری منتشر شده معذوریم. اگر همشهری یا مسئولی علاقه نداشته باشد خبرش در مشکات آنلاین منتشر شود و خودش بلافاصله آن خبر را در گروه مورد علاقه‌اش منتشر می‌کند، ما مقصریم؟!
برخی از موارد را هم نتوانسته‌ایم اطلاع‌رسانی کنیم، چون نیروی متخصص کافی نداریم. بارها تلاش کردیم از طریق نام‌نویسی در کلاس‌های روزنامه‌نگاری کتابخانه‌ای که شما در آن پرورش یافته‌اید، یا اعلام عمومی در کانال «مشکات آنلاین» تعدادی از علاقه‌مندان به خبرنگاری را آموزش دهیم؛ اما متأسفانه آنگونه که شایسته بود، کسی استقبال نکرد.
البته شما که حتماً با سایت‌ها و روزنامه‌ها در ارتباط هستید می‌بینید که سایت‌های بزرگتر که چندین سال تجریه فعالیت دارند، نمی‌توانند همه رخدادها را پوشش دهند.
در قسمتی از یادداشت منتشر شده آمده است: «آیا بزرگنماییِ نقاط ضعف و پوشش ندادنِ نقاط قوت، دیدِ منفیِ مسئولین شهرستان و مردم را نسبت به شهر مشکات منفی‌تر نمی‌کند؟
آیا این دیدِ منفی باعث تخریب آینده جوانان و نوجوانان شهر نمی‌شود؟»
تعجب می‌کنم از نویسنده که گویا در مدت زمان نوشتن این متن کوتاه، خاطری مکدر داشته است. او در طول این نوشته منتشرکنندگان خبر درگیری داخل سالن را نکوهش می‌کند و در اینجا معتقد می‌شود که دید منفی باعث تخریب آیندۀ جوانان است اما خودش چند سطر قبل در یک ادعای بی‌پایه و اساس، شهر بندگان خوب خدا را عقب‌افتاده‌تر از بسیاری از روستاها و شهرهای اطراف می‌نامد.
آقای برادران،
این نوشته به شعری زیبا مزین شده که:
دست در دست هم نهیم به مهر
مـیـهن خویـش را کنـیـم آبــاد

بی‌شک، نسبت به مضمون این شعر اعتقاد دارید؛ اما سؤال بنده از شما این است: اگر به آنچه نوشته‌اید معتقدید پس چرا به درخواست گفتگوی ما دربارۀ مصاحبه در هفتۀ بسیج پاسخِ عملی ندادید؟
آیا در ابتدای تصدّی فرماندهی پایگاه بسیج بارها با طرح‌های مختلف (از جمله انتشار ویژه‌نامۀ «ایثار») به شما پیشنهاد همکاری ندادیم؟ در این مدت چه اقدام عملی‌ای از سوی شما انجام شده است؟
و در پایان به شما پیشنهاد می‌کنم دربارۀ اطلاع‌رسانیِ مسابقات لیگ جلسه‌ای مشترک میان تحریریۀ مشکات آنلاین و شما برگزار گردد تا با همکاری دوستان همراه شما اطلاع‌رسانیِ بهتری انجام شود.
برایتان بهترین‌ها را آرزومندم و خودم و شما را به انصاف و تقوا توصیه می‌کنم که و «العاقبة للمتّـقین».

 

محمّد علی خرّمی مَـشکانی

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.